Gudron cz. 2

Gudron niemiecki ma małą twardość, w zwykłej temperaturze daje się ciągnąć w nitki, nadaje się tam, gdzie nie chodzi o odporność na ciśnienie lub zużycie, a tylko o uzyskanie masy gęstej, dobrze izolującej przed wilgocią.

Gatunek ten nie jest — jak pierwsze dwa — specjalnie preparowany, pod marką gudronu niemieckiego wchodzi w handel przeważnie petrolasfalt albo też smoła z węgla brunatnego, a często

nawet materiały o podejrzanym składzie, nieznanej konsystencji i trwałości,” nic rzadko do mięszaniny wchodzą preparaty z teru węgla kamiennego.

O tych tak dowolnie skombinowanych materiałach, zwanych także w handlu tylko ogólnikowo „gudronem”, nie da się nic określonego powiedzieć. Nasuwa się tylko mimo woli życzenie, by własności, nareszcie sprecyzowane jakie gudron posiadać powinien, zostały

Gudron wchodzi w handel w beczkach o wadze 200—250 kg. Przed napełnieniem beczek należy ich ściany polać wodą glinianą albo wapienną, a następnie wysuszyć. Wlewanie • gorącego gudronu do wilgotnych beczek wywołuje nagłe tworzenie się pary wodnej i zaburzenia w przebiegu napełniania. Na budowie wybiera się gudron z beczek w ten sposób, że się je rozbija.

To Cię zainteresuje:

– sprawy spadkowe